Кристалізація меду (саджання)

Кристалізація меду (саджання) Мед поштою

Кристалізація меду (саджання) – перехід меду з рідкого стану в кристалічний без погіршення його якостей. Це нормальний, природний процес для натурального меду!

Досить часто цей процес, деякі “знавці”, називають зацукровуванням. Але це неправильно, тому що “зацукровування” – це трохи інше фізико-хімічне явище і у харчовій промисловості означає, перш за все, погіршення якості продукту.

При кристалізації меду в облог виділяються кристали виноградного цукру, а плодовий цукор огортає їх або утворює зверху рідкий шар (що свідчить про незрілість меду). Досить часто кристалізація починається з поверхні меду, у якій при випаровуванні води збільшується перенасиченість розчину, що й викликає викристалізовування цукру. Кристали цукру набагато важчі від самого меду, тому вони повільно опускаються на дно й протягом нетривалого часу відбувається повна кристалізація виноградного цукру.

За величиною кристалів розрізняють три види закристалізованого меду:

  • грубозернистий — розмір кристалів більший за 0,5 мм;
  • дрібнозернистий — кристали помітні неозброєним оком, але дрібніші за 0,5 мм;
  • салоподібні — кристали нерозрізнені й мед схожий на сало.

Первинні кристали служать зародками (центрами), що доводять процес кристалізації меду до повного завершення. Від їхньої кількості залежить швидкість кристалізації: чим більше первинних кристалів, тим у більшій кількості гнізд відбувається закристалізовування; чим ближче ці кристали розташовані один до одного, тим скоріше мед закристалізовується. Перемішування меду під час його кристалізації сприяє здрібнюванню утворених зростків кристалів, у результаті чого збільшується кількість зародкових кристалів і процес кристалізації прискорюється.

Первинні кристали можна знайти в будь-якому прозорому меді. Вони утворюються на стінках чарунок стільників, виданих бджолам після відкачування меду для обсушування, і тим більше на тих стільниках, які залишають без обсушування із залишками меду до наступного року. Зародкові кристали можуть утворюватися під час дозрівання меду, під час його зберігання. Вони потрапляють у мед із нектару, який у суху й спекотну погоду згущається, і цукор, що міститься в ньому, частково викристалізовується.

Швидкість і характер кристалізації залежать від температури й водності меду. Також від того, з яких медодаїв зібраний мед. Найшвидше цей процес відбувається при температурі меду 13-14 °С. Підвищення або зниження цієї температури сповільнює саджання меду. При температурі близько 40 °С закристалізований мед починає розчинятися – “розпускатися”. Різкі температурні коливання також прискорюють процес кристалізації меду. Незрілий мед кристалізується гірше, ніж зрілий. Він може закристалізуватися не весь, а частково – унизу. Незрілий мед має водність вище норми, тому становить менш перенасичений розчин цукру.
При правильному зберіганні закристалізований мед може роками не втрачати своїх якостей!

Пишіть для замовлення Меду на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/MedPoshtou/,

вайбер 0673571065, або телефонуйте 0501502387, 0673571065.
Також переглянути асортимент і зробити замовлення можна на сайті за посиланням https://med-poshtoyu.com.ua/

Доставка УКРПОШТОЮ по всій Україні!!

ОПЛАТА при ОТРИМАННІ!!! Можливий Огляд при отриманні.

Доставка НОВОЮ ПОШТОЮ лише по предоплаті 100 грн або повній оплаті.

About Дмитрий Алексенко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *